петък, 24 ноември 2017 г.

Жената е перфектен изпълнител но лош ръководител.

Във фейсбук четох статистика, че жените у нас и по света получавали 80% от приходите на мъжете. Някоя вкиснала ниско платена счетоводителка дори е изчислила, че поради тази разлика след 26 октомври жената работела безплатно.

Мъжете и жените в съвременния свят имат равни граждански права, но това не значи че са еднакви по природа. Равенство в заплащането няма и не може да има и то не поради някаква световна мъжка конспирация а поради простите различия в мъжката и женската природа и правилата на свободния пазар.

Да вземем един млад мъж и млада жена, завършили университет и навлизащи на пазара на труда. На тази възраст двамата имат диаметрално противоположни цели и задачи. Мъжът е готов да вложи много за да се самореализира, да спечели и натрупа ресурси за бъдещия си живот. Жената бидейки също толкова умна и добре образована има преди всичко висока репродуктивна стойност и желание да я реализира, често на всяка цена.

Мъжът ходи на работа за да печели пари, власт, влияние, жената за да си намери мъж или да не скучае, докато се появи принца на белия кон. Като алтернатива – да печели парички за дрешки, маникюр и кафенце с приятелки. Това е ясно на работодателите. Ясно е също че жената ще напусне като забременее и често с голяма радост и никога няма да погледне назад. Кой ще я издържа тогава – мъжът. Това е логиката мъжа да има по-голяма заплата. Доходът на жените зависи от броя на децата и времето, посветено за отглеждането им. Доходът на мъжът е непрекъснат през целия му живот.

Дори когато децата поотраснат, интересите на жената, нейното чувство за самореализация не идва от работата, а от семейството. Там лежи истински сърцето й. Докато има семейство и там всичко е добре, за нея е почти все едно какво работи и колко получава – така е създадена по природа. Затова жената цени по-ниско своя труд и е склонна да го продава по-евтино – той не е най-съществената част от нейната Аз-концепция.

Това е причината да има по-малко жени композитори, атомни физици и космонавти. Не точно защото са неспособни да станата такива, ако поискат. Просто те не искат, защото го няма този драйв към приключения откривателство и риск. Тяхната природна роля е да опазят и да съхранят поколението. Затова когато се сравняват мъжките доходи с женските се получава неравенство. Жените често избират доброволно по-ниско платени професии за да имат време за децата и няма как за това да получават равно заплащане.

Лицемерно е от страна на жените да изискват въвеждането на системата на квотите – например в политиката да има 30% жени. Това явление противоречи изцяло на свободния пазар на труда и гарантира, че една средно квалифицирана жена ще влезе там, където не може да влезе по-квалифициран за работата мъж. Като жена отговорно заявявам, че жените не трябва да ползват протекции. Ако желаят да се съревновават с мъжете в мъжките професии, то трябва да го правят на общи основания.

Всички познаваме жени, които успяват в мъжкия свят на бизнаса, политиката, правото и печелят не по-малко от мъжете, понякога дори повече. Това са жени, изпълнили успешно своята репродуктивна задача и са на възраст, на която могат да развият качества и умения, присъщи на мъжете по рождение, които да им помогнат да успеят в професионалния свят.

Младата жена е перфектен изпълнител, защото е по природа съвестна и прилежна, но лош ръководител, защото на тази възраст няма твърдостта да ръководи. Това не е заговор. Това е природа. Независимо дали ни харесва или не.

1 коментар:

  1. Загледайте обявите за работа. Често се появяват дискриминиращи такива. За определени длъжности се налага на кандидата да отговаря на изискване за пол и да прати снимка (незаконно е, но практиката поне у нас е показател, че законът не се спазва). За мъжете като правило са по-добре платените работи (примерно търси се компютърен специалист, ама се пише в обявата от работодателя това да е мъж, нищо, че и жени има със същите, може би и по-добри умения и на практика жените нямат шанс още от момента на подбора на кадрите за тази длъжност), съответно за жените остават главно длъжностите сервитьорки и чистачки (ама да са хубави, да радват окото и да вземат малко пари).

    Гледах и документален филм за една жена от друга държава и нейната борба да пробие в сферата на астрофизиката. Тя буквално беше мачкана и принуждавана да се откаже на всяка крачка. Дори подигравана.

    По-скоро съм на позиция, че закони срещу дискриминацията и уж гарантиращи равенство на половете има, но недобросъвестните работодатели, които не ги зачитат, стоят ненаказани и от там идва неравенството и всичко останало, на което сме свидетели като разлики в предлаганите работни места, заплащането и в кариерното развитие на жени и мъже. Това не е заговор. Предразсъдъци са. Често пъти тези предразсъдъци се приемат като нормални и от самите жени. А това вече е проблем. Описала сте го много добре в материала Ви за 8 март. Жени, които приемат тази участ и се "борят" с нея само на 8 март, но без реално да се променя каквото и да е. Жени, които примерно с 3 висши се съгласяват да работят "чистачка", защото не са допуснати до упражняване на друг вид труд и не са направили нищо, за да се промени това. И са се предали. Тъжно, но много жени попадат в този омагьосан кръг, по мои наблюдения.

    ОтговорИзтриване